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Honorable Don Davis
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Dear Judge Davis:

Probate Judges — Marriages — Notary
Public — Mobile County

A probate court should refuse to
accept for filing and recordation a
marriage affidavit that 1is not
properly notarized and authenticated
by a notary public authorized to
notarize such affidavits under the
laws of the State of Alabama.

This opinion of the Attorney General is issued in response to your
request on behalf of the Mobile County Probate Court.

UESTION

May the Mobile County Probate Court refuse to accept for filing
and recordation completed marriage certificates executed outside of the
United States where the notary is not a “U.S. notarizing officer” or
appointed by a state or territory of the United States?
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FACTS AND ANALYSIS

In 2019, the Legislature of Alabama fundamentally changed the
process in which couples are married in the State by abolishing all the old
requirements, including that a marriage license be obtained and that the
parties solemnize their marriage through a ceremony. Opinion to
Honorable Don Davis, Mobile County Probate Judge, dated Aug. 28, 2019,
A.G. No. 2019-047, citing Ala. Acts No. 2019-340. In place of the
license and ceremony requirements, the new law requires only that a
“marriage document” (i.e., “certificate”) be executed by the parties, filed
in the office of the judge of probate, and made part of the record of the
Office of Vital Statistics. ALA. CODE § 30-1-9.1 (Supp. 2021). In
addition to the names and signatures of the parties, this document must
include a “notarized affidavit” from each party swearing to facts related
to the affiant’s eligibility to marry and voluntariness upon entering the
marriage. ALA. CODE § 30-1-9.1(b)(2) (Supp. 2021). You ask whether a
probate court may refuse to accept the certificate if a supporting affidavit
is executed outside of the United States and notarized by a notary who is
not a “U.S. notarizing officer” or appointed by a state or territory of the
United States.

The requirements for the “notarized affidavit” supporting a
marriage certificate are set out in section 30-1-9.1(b)(2) of the Code of
Alabama, which provides:

(2) A  notarized affidavit from each party
declaring all of the following:

a. The affiant is not currently married.
b.1. The affiant is at least 18 years of age; or

2. The affiant is at least 16 and under 18 years
of age and has the consent of a parent or
guardian.

c. The affiant is legally competent to enter into a
marriage.

d. The parties are not related by blood or
adoption such that the marriage would violate
Section 13A-13-3.
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e. The affiant is entering into the marriage
voluntarily and of his or her own free will and
not under duress or undue influence.

(3) The signatures of the parties.

ALA. CODE § 30-1-9.1(b)(2) (Supp. 2021) (emphasis added). The statute
itself does not define “notary” or “affidavit” and is silent as to which
notaries are eligible to notarize the supporting affidavit or what
procedures should be followed if a party executes the document from
outside the United States. Id. Black’s Law Dictionary defines “Notary
Public” as “[a] person authorized by a state to administer oaths, certify
documents, attest to the authenticity of signatures, and perform official
acts in commercial matters, such as protesting negotiable instruments.
Notary public, BLACK'S LAw DICTIONARY (11th ed. 2019) (emphasis
added). Furthermore, section 36-20-70 of the Code provides for the
appointment of notaries public who “shall perform all the acts and
exercise all authority under the general laws of the State of Alabama. The
jurisdiction of the notaries public shall not be limited to the counties of
their residence and shall extend to any county of the state.” ALA. CODE §
36-20-70 (2013) (emphasis added). Notaries public may “[e]xercise such
other powers, according to the commercial usage or the laws of this state
.. ..” ALA. CODE § 36-20-73 (2013) (emphasis added). Thus, standing
alone, “notarized affidavit” as used in section 30-1-9.1(b)(2) would
appear to encompass only affidavits notarized by Alabama notaries.

To verify this interpretation, however, it is helpful to review the
history of notaries public in Alabama. The Alabama Supreme Court
reviewed the origins of notaries in Alabama in Kirksey v. Bates, 7 Port.
529, 530 (1838). An Act of 1803 empowered the Governor to appoint up
to two notaries per county, authorizing them to administer oaths
concerning all documents relating to “commerce or navigation” and to
“such other writings as are commonly proved or acknowle[d]ged before
notaries within the United States.” Id. (emphasis added). The Kirksey
Court recognized that, at the time, a notary could make a deed or writing
“authentic in another country,” but underscored that his or her
jurisdiction was limited to “principally in business related to merchants.”
Id. at 531. Within the commercial law sphere, the notary’s official acts
were recognized in all countries in which the documents attested to “are
used as instruments of evidence,” but any authority to authenticate
documents unrelated to commercial transactions would have to be derived
from statute. Id. at 532; Chandler v. Hanna, 73 Ala. 390, 394-95 (1882)
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(superseded by statute on other grounds as stated in Ex parte Spence, 271
Ala. 151, 122 So. 2d 594 (1960)).

Emphasizing that express statutory authority is required before a
foreign affidavit may be accepted by a probate court, the Chandler Court
held that three of the complainants in that case were not entitled to
enforce a mechanic’s lien under Chapter 6, Title 2, Part 3, of the Code of
1976. The mechanic’s lien at issue was entirely the creation of the statute
which required the filing in probate court of a verified statement of the
claimant and did not make any provision for a foreign affidavit.
Chandler, 73 Ala. at 394. Therefore, the Court held that “an affidavit
purporting to have been taken before a notary public of the county of
Hamilton, in the State of Tennessee” was insufficient verification under
the statute. Because the right was not created at common law and did not
involve equitable principles, the remedy was limited by the express terms
of the statute creating it. Id. at 392-93. The Court explained that, when a
notary notarizes noncommercial documents outside of his or her territorial
jurisdiction, a statute must expressly provide for, not only the subject
matter, but also the extra-territorial nature of the authority:

Statutes are not generally intended to operate
extra-territorially, and a statute which authorizes
or requires the doing of a particular act, if not
otherwise expressed, must be regarded as
contemplating the doing of the act within the
jurisdiction of the State. The doing of the act
without the State may be, and is often expressly
authorized, and its operation within the State
may be prescribed. But whenever this is
intended, the intention is clearly expressed--it is
not derived from mere implication. Affidavits
required in the commencement, or in the course
of judicial proceedings, the statute authorizes to
be taken without the State, and enumerates the
officers who may take and certify them. — Code
of 1876, § 550. Claims against the estate of a
deceased insolvent debtor must be verified by the
oath of the claimant, or of some person who
knows the correctness of the claim. The
verification, by express statutory provision, may
be made in another State, or in a foreign
country, before specified officers, and its effect
when so made is declared. If it had been
intended that the claim of a mechanic,
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employee, or materialman, should or could be
verified without the State, a similar provision
would have been introduced into the statute,
and the officers who could take and certify it
would have been specified. In the absence of
such provision, the statute can not be construed
as authorizing the verification elsewhere than
within the State, and before an officer known to
the laws and judicial tribunals of the State, as
having authority to administer and certify oaths.

Chandler, at 394-95 (emphasis added).

The Chandler Court contrasted the mechanics lien statute, which
did not expressly provide for a verified statement outside of Alabama,
with Code of 1876 § 550 (now codified as § 12-21-4 of the Code), which
makes such an extra-territorial provision. Chandler, 73 Ala. at 395.
Section 12-21-4 provides:

Affidavits required in the commencement or
progress of any action or judicial proceedings
may be taken without this state before any
commissioner appointed by the Governor of this
state, any judge or clerk of a federal court, any
judge or clerk of any court of record or any
notary public, who shall certify under their hands
and seals of office, if any.

ALA. CODE § 12-21-4 (2012). Like the mechanics lien at issue in
Chandler, a marriage affidavit under section 30-1-9.1(b)(2) cannot be
deemed “an action or judicial proceeding” under section 12-21-4, which
falls under a Chapter entitled “Evidence and Witnesses.” Accordingly,
this statute does not provide express authority for a marriage affidavit
under section 30-1-9.1(b)(2) to be notarized outside of Alabama.
Likewise, other statutes expressly authorize the acceptance of foreign
affidavits as verified documents by state and local agencies. See, eg.,
ALA. CODE § 35-4-26 (2014) (relating to conveyances of real property);
ALA. CODE § 17-11-10 (Supp. 2021) (relating to absentee voting. Like
section 12-21-4, these statutes further highlight section 30-1-9.1(b)(2)’s
failure to provide any express authority to accept foreign affidavits.
Because these statutes do not pertain to marriage affidavits under section
30-1-9.1(b)(2) and this Office is unaware of any statute which would
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authorize such affidavits to be notarized outside of the State of Alabama,
it must be presumed that no such authority exists.

The Hague Convention Abolishing the Requirement of Legalization
for Foreign Public Documents (“Hague Apostille Convention”), which you
refer to in your opinion request, is not applicable. The Hague Apostille
Convention concerns primarily the authentication or legalization of
notarized documents rather than the notarization or acknowledgement of
such documents. The notarization or “taking of the affidavit” in which
the notary requires the appearance and identification of the affiant before
administering the oath and witnessing the affiant’s signature, must be
distinguished from the “authentication” or “legalization” of the notary’s
official character (“signature and seal, or position of a foreign official™)
so that the affidavit may be recognized in a territory outside the notary’s
jurisdiction. 22 C.F.R. § 92.23; 22 C.F.R. § 92.36. Although the Hague
Apostille Convention is concerned with a broader range of documents,
including “notarial acts” which could even include marriage certificates,
it is still limited to the authentication of such documents which have a
legal basis for acceptance in the receiving state or country. As the Office
of the Attorney General for the State of Maryland stated in its opinion to
The Honorable Shane Pendergrass, dated Mar. 22, 2004, 89 Md. Op. Atty.
Gen. 60 (Md. A.G.), 2004 WL 601537 (emphasis added):

[A] proper apostille is conclusive under the
Hague Convention with respect to the
authenticity of a foreign birth certificate and
dispenses with the need for any other form of
legalization. However, the Hague Convention
does not - and does not purport to - require that
the country where a foreign document is
produced give that document the same legal
effect as a domestic document. Thus, the MVA
may not reject a foreign birth certificate with an
apostille out of a concern about authenticity. On
the other hand, if the MVA has a rational basis
other than authenticity for treating such a
document differently from a domestic birth
certificate, the Hague Convention does not
compel the MVA to do otherwise.
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Because there is no statutory authority for the acknowledgement of an
affidavit supporting a marriage certificate under section 30-1-9.1 by a
notary public outside of the state of Alabama, any issue concerning the
authentication of the document is moot.

The federal regulations (22 C.F.R. §§ 92.1, et seq.) you discuss in
your opinion request are likewise inapplicable. The Code of Federal
Regulations provides for a method in which “notarizing officers” of the
United States Department of State are required to perform notarial acts
“within the geographic limits of their consular districts.” 22 C.F.R. §
92.4. Like the Hague Apostille Convention, however, this provision does
not require the notarized document to be accepted in the receiving
jurisdiction. Indeed, 22 C.F.R. § 92.4(b) provides that “[t]hese acts may
be performed for any person regardless of nationality so long as the
document in connection with which the notarial service is required is
for use within the jurisdiction of the Federal Government of the United
States or within the jurisdiction of one of the States or Territories of the
United States. 22 C.F.R. § 92.4(b)(emphasis added). Because there is no
statutory authority for the acknowledgement of an affidavit supporting a
marriage certificate under section 30-1-9.1 outside of the state of
Alabama, notarizing officers of the United States State Department would
not possess any more authority under the circumstances than a notary
from another state. Furthermore, the authentication procedures set out in
the same federal regulations (22 C.F.R. § 92.37) would be inapplicable for
the same reasons as the Hague Apostille Convention because they do not
create any right in the receiving jurisdiction to have a foreign affidavit
notarized.

CONCLUSION

A probate court should refuse to accept for filing and recordation a
marriage affidavit that is not properly notarized and authenticated by a
notary public authorized to notarize such affidavits under the laws of the
State of Alabama.
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I hope this opinion answers your question. If this Office can be of
further assistance, please contact John Porter of my staff.

Sincerely,

STEVE MARSHALL
Attorney General
By:

.

BEN BAXLEY
Chief, Opinions Division

SM/JMP/as
3189835/226543



